olympiafit.sk

TOPSTRVA v OLYMPIA fit

Už sme v tom aj my – stali sme sa výdajným miestom pre topstravu🌱 Naša ponuka sa teraz rozšírila o jedlá, ktoré nie sú len chutné, ale aj plné živín, ktoré podporujú zdravý životný štýl. 💚
Sme hrdí na to, že spolupracujeme s najlepšími dodávateľmi kvalitných surovín, aby sme zabezpečili, že každý pokrm bude lahodný a prospešný pre telo. V rámci našej ponuky teraz nájdete jedlá vhodné pre vegánov, vegetariánov, bezlepkovú diétu, ale aj milovníkov mäsa, ktorí si potrpia na kvalitné a etické zdroje. 🍽️
Neváhajte a objavte svet topstravy, ktorý vás inšpiruje jesť lepšie, cítiť sa lepšie a žiť lepšie 🌟 @topstrava

1. Ako objednat?

Našu TOP stravu je možné objednať vždy minimálne na jeden týždeň (resp. 5 pracovných dní v nasledujúcom týždni). Ak by ste mali záujem o iný počet dní prípadne objednanie na dlhšie obdobie ako jeden týždeň, neváhajte nás kontaktovať na mail info@topstrava.sk alebo t.č +421 904 264 951

Objednávku je potrebné urobiť najneskôr do stredy 22:00, aby sme Vám vedeli stravu doručovať už od nasledujúceho týždňa. 

Zákazníci, ktorí sú už zaregistrovaní v našom systéme, v prípade ďalšej objednávky už nemusia prechádzať celý proces nanovo, ale stačí keď sa prihlásia do svojho profilu a urobia jednoduchú reobjednávku.

2. Rovnováha medzi silovým tréningom a kardiom

Naši tréneri odporúčajú zahrnúť do tréningového plánu kombináciu oboch – silového tréningu a kardiovaskulárnych cvičení. Silové cvičenia vám pomôžu budovať svaly, zlepšujú metabolizmus a kardiocvičenia zlepšujú kondíciu a spaľujú tuky. Dôležité je, aby ste počas tréningu precvičili celé telo, čo zaistí lepšiu rovnováhu a výsledky.

3.

Význam makroživín

V strave ako takej existujú tri makroživiny: bielkoviny, sacharidy a tuky. Ľudské telo ich potrebuje veľké množstvo pretože pre telo sú zdrojom energie. Vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty sa považujú za mikroživiny, pretože vaše telo vyžaduje oveľa menšie množstvá. Ich úlohou je zaistiť správnu funkciu metabolizmu.

Proteín je nenahraditeľný

Telo sa v každodennom živote spolieha na makronutrienty. Každá makroživina hrá špecifickú úlohu a je takmer nemožné nahradiť jednu druhou. Snáď najdôležitejší je proteín.

Je to preto, že každá bunka a tkanivo potrebuje proteín, aby správne fungovalo. Táto živina sa nachádza v každej bunke ľudského tela a tvorí väčšinu svalového tkaniva. Telo si nedokáže ukladať bielkoviny na neskoršie použitie – ako je to v prípade sacharidov a tukov.

Bielkoviny môžete získať z rastlinných a živočíšnych zdrojov. Typickými živočíšnymi zdrojmi sú červené mäso ako hovädzie a bravčové, hydina ako kuracie a morčacie a morské plody ako ryby alebo mäkkýše. Mliečne výrobky, ako je mlieko a syr, majú tiež tendenciu mať vysoký obsah bielkovín.

Vegetariánske možnosti bielkovín zahŕňajú orechy, strukoviny, sóju a semená. Väčšina zeleniny obsahuje aj malé množstvo tejto živiny.

Keď jete potraviny bohaté na bielkoviny, vaše telo ich rozloží na aminokyseliny, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín. Aminokyseliny sú potom distribuované cez váš krvný obeh do svalov, orgánov a iných tkanív. Vaše telo tieto aminokyseliny znovu poskladá do štruktúr, ako sú bunky a svaly.

Sacharidy ako palivo

Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia majú na svoju veľkosť neuveriteľne veľké mozgy. Tieto veľké mozgy vyžadujú značné množstvo energie, a aby mohli efektívne pracovať, využívajú ako zdroj energie glukózu.

Sacharidy, musí telo rozložiť na jednoduchý cukor nazývaný glukóza. Táto zlúčenina sa potom prenesie cez krvný obeh, kým sa nepoužije alebo neuloží na neskôr.

Svaly premieňajú glukózu na glykogén, čo umožňuje uloženie cukru vo svaloch a pečeni na neskoršie použitie. Sacharidy sa používajú hlavne na energiu na fungovanie mozgu, svalov a rôznych bunkových funkcií, ktoré vyžadujú glukózu.

Sacharidy sa v strave vyskytujú v rôznych formách. Dobrým zdrojom je ovocie a zelenina. Chlieb, cestoviny, ovsené vločky, ryža a obilniny sú príkladmi potravín s vysokým obsahom sacharidov. Diétna vláknina je tiež typom sacharidov.

Existujú dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Oba typy sú v strave dôležité. Udržujú tráviaci systém zdravý a správne fungujúci.

Konzumácia dostatočného množstva vlákniny môže tiež pomôcť predchádzať srdcovým chorobám.

Význam tuku

Tuk je neuveriteľne efektívna forma skladovania energie. Na gram majú bielkoviny a sacharidy 4 kalórie. Tuk je v tomto smere omnoho väčším energetickým nosičom, pretože jeho energetická hodnota je 9 kalórií na gram. To z neho robí najlepšiu jednotku na ukladanie energie, akú telo má.

Okrem poskytovania energie táto živina podporuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, ako je vitamín A, D a E. Tieto mikroživiny sa rozpúšťajú v tukoch, takže jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť ich vstrebávanie do tela, je konzumácia jedál obohatených o zdravé tuky.

Živočíšne zdroje tuku sú napr. mäso, vajcia a mliečne výrobky. Rastlinné zdroje zahŕňajú avokádo, rastlinné oleje, orechy a semená. Existujú rôzne typy tukov: nasýtené, nenasýtené a trans-tuky.

Trans-tuky sa väčšinou nachádzajú v spracovaných a vyprážaných potravinách. Sú obzvlášť nebezpečné pre srdce. Je dobré sa im čo najviac vyhýbať.

Nasýtené a nenasýtené tuky sa prirodzene vyskytujú v potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu. Nenasýtené tuky sú tie najzdravšie.

Existujú dva druhy nenasýtených tukov: polynenasýtené a mononenasýtené. Posledne menované tuky môžu pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu, čo je zlý druh cholesterolu. Mononenasýtené tuky sa zvyčajne nachádzajú v orechoch a nerafinovaných olejoch, ako je olivový olej a sezamový olej.

Polynenasýtené tuky , ako sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny , môžu pomôcť chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a dokonca aj pred rakovinou. Niektoré druhy rýb, ako je losos a tuniak, sú bohaté na tieto živiny. Dobrým zdrojom sú aj nerafinované rastlinné oleje.

Tuk ako taký, sa rozkladá na mastné kyseliny a monoglyceridy . Tieto zlúčeniny pomáhajú budovať a udržiavať bunky a dodávajú energiu. Tuky aj sacharidy môžu byť použité ako palivo pre svaly a orgány.

4. Výživa a hydratácia

Tréning ide ruka v ruke s výživou. Bez správnej výživy môže byť váš pokrok obmedzený. Nezabúdajte na dostatočný príjem bielkovín, ktoré pomáhajú pri obnove svalov, a udržujte dostatok hydratácie pred, počas a po tréningu.

5.

Výhody pravidelného stravovania

Jesť v pravidelných intervaloch a nenechať prejsť viac ako päť hodín bez toho, aby ste si dali aspoň zdravú maškrtu, má vplyv na vaše telo, či už sa snažíte schudnúť alebo sa zbaviť toho škaredého zvyku prejedať sa.

Určite ste už tisíckrát čítali, že nie je potrebné hladovať, aby ste schudli, no nemáte ani poňatia, ako je to možné. Odpoveďou je jesť päťkrát denne. Tajomstvom je však dopriať si malé, vyvážené a vysoko výživné jedlá. Ako sami iste viete, dať si vyprážané kura a sladené nápoje päťkrát denne nebude nič dobré. Rovnaký efekt nastane pri výbere piatich obrovských jedál denne. Jesť menšie jedlá počas dňa je správna odpoveď.

Raňajky do jednej hodiny po prebudení sú jedným zo základných kameňov chudnutia. Ľudia, ktorí nikdy nevynechávajú raňajky, s väčšou pravdepodobnosťou odolajú pokušeniu občerstviť sa alebo túžiť po nezdravom jedle . Odborníci sa domnievajú, že ak začnete svoj deň výživnými raňajkami a budete pokračovať v jedle každé tri alebo štyri hodiny, je menej pravdepodobné, že sa počas dňa budete prejedať. Podľa tejto schémy by váš deň mal zahŕňať raňajky, dopoludňajšie občerstvenie, obed, večerné občerstvenie a večeru. Výskumy v tejto oblasti ukazujú, že ľudia, ktorí jedia tri jedlá denne alebo menej, majú tendenciu jesť viac kalórií ako tí, ktorí si svoj príjem kalórií počas dňa rozložia.

Zvyk dať si päť malých jedál denne tiež riadi hladinu cukru v krvi a produkciu inzulínu. Pri častejšom jedení získate stály prísun cukru do krvi. Čo sa stane, keď do tela dostanete veľké dávky cukru v z dvoch veľkých jedál denne? Pocit únavy, ktorého sa mnohí z nás desia, je jedným z hlavných vedľajších účinkov. Navyše, vaše telo nedostane zásoby všetkých potrebných vitamínov a minerálov. Ako je to možné? Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí majú viac jedál denne, menia svoju stravu viac ako tí, ktorí chodia na dve alebo tri veľké jedlá denne. A vďaka tejto pestrosti, dodávajú svojmu telu aj viac vitamínov a minerálov.

6. Kuchárska elita

Martin Hoferica

Majiteľ a šéfkuchár H&H Restaurant and Bar

Bronzový medailista zo svetovej kulinárskej olympiády.

Záver

V OlympiaFit sme pripravení vám pomôcť na každom kroku vašej cesty za lepším zdravím a kondíciou. Naši tréneri sú tu pre vás, aby vás viedli, podporovali a motivovali. Zverte sa do rúk odborníkov a začnite trénovať efektívne ešte dnes!

Sdílet příspěvek: